Klets: een nieuwe, dodelijke ziekte

Wageningen – Op een middelbare school in Nederland is een nieuwe virusziekte geconstateerd, die al gauw de naam Klets meekreeg.

Klets komt eigenlijk alleen onder jongeren voor. De symptomen zijn dat de lijders aan Klets steeds meer gaan kletsen tot het moment waarop ze zich letterlijk doodkletsen. De terminale fase is moeilijk voorspelbaar en het komt er dus op aan om tijdig met de behandeling te beginnen. Klets komt niet echt vaak voor: ongeveer 1 op de 100.000 jongeren lijdt aan Klets. Gelukkig hebben de GGD’s en de farmaceutische industrie snel een geneesmiddel kunnen ontwikkelen, alsmede een Kletstest. Kletslijders reageren positief op de test. De test is behoorlijk betrouwbaar: 98%.

Bron: De Volkskrant (15 juni 2021)Opdracht

Een docent biologie heeft het vermoeden dat een aantal van zijn leerlingen wel eens aan Klets zou kunnen lijden. Een groepje leerlingen wordt dan ook doorverwezen naar de schoolarts. Jij hoort ook bij het groepje dat door de schoolarts wordt getest. Drie dagen later zijn de uitslagen bekend en jij blijkt als enige van het groepje positief te reageren op de test.

Hoe groot is de kans dat jij werkelijk met het Kletsvirus besmet bent?

Deel deze pagina