Antwoorden Zon, aarde en maan
- De culminatiehoogte van de zon op de langste dag van het jaar bedraagt 61,5°.
- Dan gaat de zon in het westen onder. Dit gebeurt op 21 maart en 21 september.
- Nee, in Oost-Nederland gaat eerder de zon op dan in West-Nederland.
- De zwaarste kant van de maan is naar ons toe gericht.
- De maan draait in 27,3 dagen om zijn as.
- De maan draait in 27,3 dagen zowel om zijn eigen as als om de aarde, maar omdat de aarde ook om de zon heen draait lijkt het uit ons oogpunt dat de maan er 29,5 dagen over doet.
- De invloed op de getijden (eb en vloed) wordt minder, de maan oogt kleiner → geen volledige zonsverduistering meer, de aarde gaat tollen (geen vaste hoek meer van 23,5°, etc.
- Rondom volle maan is de maan de gehele nacht te zien (mits het onbewolkt is).
- De maan kan ook overdag worden gezien tussen laatste kwartier en eerste kwartier, behalve als het nieuwe maan is.
- Bij nieuwe maan is de maan vanaf de aarde niet te zien, omdat de schaduwzijde van de maan naar de aarde toe gericht is.
- Het is volle maan geweest. Je kunt het kleiner dan teken in de maan “zien”.
- Er treedt alleen een maansverduistering op als de zon, aarde en maan in één rechte lijn liggen. Dit vindt maar eens in de zoveel tijd plaats.
- Ja, een maansverduistering is op alle plaatsen van het nachtgedeelte van de aarde te zien.
- Nee, een zonsverduistering is niet op alle plaatsen van het daggedeelte van de aarde te zien. Door het verschil in grote van de hemellichamen is een volledige zonsverduistering alleen in bepaalde gebieden te zien. Gebieden rondom de evenaar bieden meer kans op een volledige zonsverduistering. Hoe verder van de evenaar hoe minder kans dat je iets waarneemt van een zonsverduistering.
- Een maansverduistering is altijd waar te nemen in Nederland. Een zonsverduistering nemen we niet altijd waar, omdat we een aardig eind van de evenaar afzitten