Van ANW tot Zink

Online ondersteuning bij het vak Algemene NatuurWetenschappen

 

Tot nu toe heb je kennisgemaakt met de vakken biologie, natuur- en scheikunde. Het vak ANW heeft alles met die vakken te maken. Elk van de drie vakken is een natuurwetenschap, omdat elk vak zich (op zijn eigen manier) met de natuur bezighoudt. ANW geeft je een algemeen beeld van alle natuurwetenschappen.


Bij ANW draait het niet om ingewikkelde formules, maar om de volgende kernvragen:

  • Hoe komt natuurwetenschappelijke kennis tot stand? Struggle for life? Hoe kwam Darwin aan zijn theorie?

  • Hoe wordt natuurwetenschappelijke kennis gebruikt? Hoef ik door spin-off mijn spelcomputer niet meer aan het stopcontact te leggen?

  • Hoe weet je of iets waar is? Moet ik alles voor zoete koek slikken?

  • Hoe beïnvloeden samenleving en natuurwetenschappen elkaar? Kan kennis van DNA bijdragen aan een veiliger samenleving?

  • Mag alles wat kan? Mag Google mijn e-mail lezen? Hoe zit het met mijn privacy?

huismijtWeetje

Er is geschat dat als je kussen zes jaar oud is - wat kennelijk de gemiddelde leeftijd van een kussen is - dat dan een tiende van zijn gewicht zal bestaan uit "afgestorven huid, levende mijten, dode mijten en uitwerpselen van mijten".

Bill Bryson

 

Startactiviteit

Ben jij wetenschappelijk geletterd, of bèta-analfabeet? Beantwoord 30 waar of niet vragen, check je antwoorden en je weet het!

Ziek en gezond

Als je ziek bent wil je maar één ding, beter worden. Reguliere en alternatieve geneeskunde is er tegenwoordig in overvloed in de westerse wereld. 150 jaar geleden tastte men nog volledig in het duister over het begrijpen en genezen van ziekten.

 

Biosfeer in beweging

Op aarde is van alles aanwezig om leven mogelijk te maken; zuurstof, water, voedsel. Groeiende bevolking zet dit alles onder druk. Moeten we maatregelen nemen?

 

 



Blik op oneindig

Welk sterrenbeeld ben jij? De zon, de maan en satellieten hebben meer invloed dan je denkt. Stap voor stap is de kennis over het zonnestelsel opgebouwd en elke nieuwe ontdekking levert weer nieuwe vragen op.

 

Evolutie en DNA

Charles Darwin en vele andere onderzoekers trekken het bijbelse verhaal in twijfel. De evolutietheorie stelt een geleidelijke ontwikkeling van planten en dieren voor. De ene soort ontstaat uit de andere soort. Een nieuw wereldbeeld is ontstaan.
Kennis over erfelijke eigenschappen en DNA stellen ons in staat voorspellingen te doen over bijvoorbeeld je gezondheid, om in te grijpen in het erfelijk materiaal of om iemand te identificeren. Dat roept discussie op.

 

Ontwerpen en produceren

Nieuwe producten of technieken hebben grote invloed op de wereld om je heen, de maatschappij of op de wetenschap. Vandaar dat er regelmatig discussies zijn over de vrijheid en verantwoordelijkheid van ontwerpers en wetenschappers.

 

Duurzame ontwikkeling

Grondstoffen worden in hoog tempo opgemaakt door de mens. We vervuilen met onze manier van leven de wereld om ons heen. Wetenschap en techniek zoeken naarstig naar manieren om uitputting en vervuiling te verminderen.