Galappels

Waarneming

Als je door een loofbos met eiken loopt, zie je op de bladeren van zo'n eik allerlei bolletjes zitten. Die bolletjes noemen we galappels. Een gal of galappel is een woekering van een plant, ontstaan door een parasiet, meestal een insect (een galwesp, galmug of galmijt) die haar eieren in de plant legt. De gal, waarvan de vorm specifiek is voor een bepaalde parasiet, dient als behuizing en voedsel voor de larve. Talloze soorten insecten zijn in staat om het ontstaan van een gal op een plant te bevorderen. Daarnaast zijn er ook veel insecten die specifiek op de in de gal groeiende larven parasiteren door hun ei in de larve binnen in de gal te leggen. Wie een gal bewaart om te kijken wat eruit komt kan er dus niet zeker van zijn dat het tevoorschijn komende insect ook de veroorzaker van de gal was!

galappelOnderzoeksvraag

Als je goed naar die galappels kijkt, zie je dat er verschillende vormen en kleuren (dus soorten) zijn. Bovendien vind je de galappels niet steeds op dezelfde plaats op zo'n blad. Eén van de vragen - die je je zou kunnen stellen - is of iedere soort galappel zijn eigen plaats op het eikenblad heeft.

Experiment

Ga naar een onderzoeksterrein en zoek daar naar eikenbladeren met galappels. Probeer zoveel mogelijk verschillende soorten (minimaal 4) galappels te vinden. Pluk voor elke soort galappel vijf bladeren. Andere soort galappels mogen ook voorkomen. Vul van al die bladeren die je hebt geplukt de onderstaande tabel in.Vorm van de galappel

 

Naam van de galappel

 

Aantal bladeren

 

Aantal galappels per blad

1

2

3

4

5

Gem.

           

Plaats van de galappel op het blad

bladmoes / bladnerf

Zijde van het blad

bovenkant / onderkant van het blad

Links