PRACTICUM | Isoleren van DNA uit een kiwi

Inleiding

kiwi

Het isoleren van DNA uit cellen is de eerste stap in veel onderzoek in de moleculaire biologie. Voordat je een bacterie ertoe kan brengen een stof te laten produceren waar in de medische wereld behoefte aan is, moet het bacterie-DNA worden geïsoleerd. Maar ook het modificeren van planten, bijvoorbeeld om ze resistent te maken tegen ziektes, begint met DNA-isolatie. Dat isoleren kan uit bacteriën, maar net zo goed uit een doodgewone kiwi.

Doel

DNA isoleren uit een kiwi.

Materiaal voor het prepareren van het kiwi-weefsel extract

kiwi, gedestilleerd water, bekerglas 400 ml, bekerglas 250 ml, zout, afwasmiddel/shampoo, vijzel en stamper, trechter, filterpapier, mes, snijplank, glasstaaf, waterbad, weegschaal en pipet van 10 ml.

Bereiding van het kiwi-extract

Materiaal voor het scheiden van DNA uit het kiwi-extract

kiwi-extract, ijskoude ethanol, glasstaafje of Pasteurse pipet, pipet 10 ml, maatcilinder, wijde reageerbuis, reageerbuisrek.

Het isoleren van DNA uit het kiwi-extract

Reflectievragen

  1. Welke celonderdelen gaan vooral kapot tijdens het fijnwrijven in de vijzel?

  2. Welke celonderdelen gaan vooral kapot door het toevoegen van shampoo?

  3. Zout verandert de structuur van eiwitten. Wat doet zout met de chromosomen?

  4. In kiwicellen zit een eiwitsplitsend enzym dat de eiwitten in chromosomen splitst. Waarvoor is het in dit verband belangrijk dat het kiwimengsel precies 15 minuten in een waterbad van precies 60 °C staat?

  5. Het DNA ‘overleeft’ dit waterbad van 60 °C doordat het een stabiele structuur heeft. Waardoor is de structuur van DNA zo stabiel?

  6. Je hebt kennis gemaakt met het type werk dat biologisch analisten doen. Wat vind je van dit type werk? Is biochemisch werk iets voor jou? Waarom wel/niet?